Marceting
Image default
Business / Marketing and Advertising

De ontwikkeling van het printen

Rond 1400 wordt de ruim 600 jaar eerder in Azië uitgevonden print techniek in Europa geïntroduceerd. Printen gebeurde via een ingekerfde houten blok dat ondergedompeld werd in inkt en vervolgens een afdruk achterliet. In Duitsland ontwikkelde de technologie zich snel verder en was de drukpers geboren. Als gevolg hiervan drukten Duitsers in deze periode het meest ter wereld.

 

Aan het begin van de 16e eeuw ondergaat de print techniek een van de grootste ontwikkelingen. Er werd een drukpers machine uitgevonden die vrij snel pamfletten kon printen. Hierdoor werd de drukpers een gewild middel om propaganda te printen. Rond 1800 wordt de stoom drukpers uitgevonden. Hierdoor was het mogelijk om grote hoeveelheden erg snel te printen. Tegen het einde van deze eeuw is het ook mogelijk om in (afbeeldingen) kleur te printen. In onze tijd klinkt dit vanzelfsprekend, maar toentertijd was het een primeur.

 

De allereerste printers

Met de ontwikkeling van computers staat ook de printwereld op zijn kop. De eerste computerprinter was IBM in 1957. In de jaren zestig en zeventig werden de eerste laserproductielijn en matrixprinter op de markt gebracht. Iedereen kan deze printers herkennen aan kettingpapier. Doorlopende papieren tape met gaten aan beide zijden van de scheurbare papieren tape. Deze printers waren aanvankelijk net computers en waren bijzonder betaalbare luxeartikelen voor bedrijven. In de loop van de tijd hebben namen steeds meer mensen ook printers in huis.

 

Het printen in de eenentwintigste eeuw

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een printer en als je die niet hebt is dat vaak een bewuste keuze. De printer heeft ontwikkelingen meegemaakt. Zo is het nu mogelijk om zelf foto’s te printen en kun je zelfs eetbare inkt printen op eetbaar papier of andere eetbare ondergrond. Printen gaat zelfs zo ver dat we in 3D kunnen printen met een 3D printer. Zo kunnen we zelfs printen op folie, of printen op plastic.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/