Marceting
Image default
Business / Marketing and Advertising

Een spuitgieterij: voordelen en mogelijke toepassingen

Tandenborstels, bumpers en stofzuigerbehuizingen worden allemaal geproduceerd in een spuitgieterij. Maar hoe werken de verschillende methoden en waarvoor worden ze gebruikt?

In een spuitgieterij worden vele producten gemaakt

Een spuitgieterij maakt producten die worden gebruikt in de automobielindustrie of voor het huishouden zoals huishoudelijke apparaten maar ook in de medische sector. Zoals de naam al doet vermoeden, worden kunststoffen in speciale matrijzen geperst en gebruikt voor verschillende processen voor de productie van kunststof onderdelen. Deze toepassing is geschikt voor een grote verscheidenheid aan materialen – zelfs de resulterende producten verschillen sterk van elkaar.

Hoogwaardig en duurzaam

Spuitgieten wordt veel gebruikt om bepaalde kunststoffen te spuitgieten tot hoogwaardige en duurzame producten. Kunststoffen zoals polyolefinen worden vloeibaar gemaakt door warmte en kunnen vervolgens in de gewenste vorm worden gegoten. Materialen van thermohardende kunststof daarentegen hebben verschillende eigenschappen en verharden onder invloed van warmte.

Thermoplastische spuitgietprocessen

De thermoplastische methode gebruikt normaal gesproken een granulaat dat vloeibaar wordt gemaakt door middel van verwarmingselementen. Alleen als er voldoende materiaal beschikbaar is, kan de spuitgietmachine een voldoende hoge druk opbouwen. Hierdoor kan de massa in een holle mal worden geperst, de zogenaamde spuitgietmatrijs. De koeling start onmiddellijk en het volume wordt verminderd. Om de noodzakelijke maatvoering duurzaam te behouden, wordt het materiaal met een lagere druk geperst. Wanneer het werkstuk volledig is afgekoeld, kan het worden uitgeperst of verwijderd. Indien nodig is nabewerking mogelijk.

Mogelijke toepassingen voor het dagelijks leven

Kunststof elementen zijn een integraal onderdeel van ons dagelijks leven en overtuigen door hun duurzame en robuuste eigenschappen. Met behulp van spuitgieten kunnen deze in de gewenste vorm worden gebracht en verwerkt. Tandenborstels, fopspenen, lampen en gieters zijn onder andere gemaakt door spuitgieten. Op deze manier worden ook complete samenstellingen voor conventionele huishoudapparaten en speciale behuizing onderdelen vervaardigd. Vooral bij stofzuigers, elektrische scheerapparaten en haardrogers moeten de afzonderlijke onderdelen perfect op elkaar aansluiten om goed te kunnen functioneren. Precies passende connectoren en behuizingsdeksels spelen een belangrijke rol bij de productie van elektrische apparaten. Daarnaast wordt spuitgieten ook gebruikt voor de vervaardiging van vele kantoorartikelen, huishoudelijke artikelen, tuingereedschap, speelgoed, watertechnologie en vrijetijds- en sportuitrusting. Neem contact op met de professionals van HSV-tmp om de vele mogelijkheden te bespreken.