Marceting
Image default
Business / Marketing and Advertising

Hoe werkt een zoekmachine?

In dit artikel wordt ingegaan op de vraag: Hoe werkt een zoekmachine?

 

Op moment dat je als ondernemer actief zal zijn, of misschien al eerder, begin je met een website. Een website heeft een domeinnaam en bestaat uit een homepage, pagina’s, blog, contactformulier en mogelijk nog andere functionaliteiten. Het is erg belangrijk dat een website hoog scoort in de zoekmachines. Ruim 90% van de internetgebruikers vindt een onderwerp en een bepaalde website via een zoekmachine.

 

Hoe werkt een zoekmachine?

De zoekmachines maken gebruik van de zogenaamde spider. Een spider is een robot die voor de zoekmachine het internet in beeld brengt en vervolgens de website (en pagina’s) gaat indexeren en opnemen in de database. De volgende stap is dat de pagina’s worden gerangschikt in de zoekresultaten. Dit gebeurt door middel van een “algoritme”. Een algoritme betekent dat de zoekmachine gaat bepalen op vele factoren op welke positie een website in de zoekmachine geplaatst dient te worden.

Het doel van de zoekmachine: De meest relevante pagina’s op een bepaald zoekwoord bovenaan in de zoekresultaten tonen.

 

Waar kijkt een zoekmachine naar?

De bekendste zoekmachine is Google, waardoor het aan te bevelen is om een website zoveel mogelijk op de wensen van Google in te richten. Hierbij is het probleem dat men niet precies weet op welke wijze het algoritme van Google werkt. De exacte factoren zijn niet bekend. Men veronderstelt van deze factoren dat ze van belang zijn:

  1. Relevant content (aantal bezoekers, aantal tijd op een pagina etc).
  2. Snelheid website.
  3. SSL beveiligde website.
  4. Adresgegevens, kvk, btw nummer op website.
  5. Goed leesbare teksten (paragrafen, geen spel/taalfouten).
  6. Afbeeldingen (met zoekwoord in de alt-tekst).
  7. Aantal websites die verwijzen naar een website (inclusief ouderdom van deze backlinks).
  8. Responsive (desktop, mobiel en ipad leesbaarheid).

 

Dit zijn er slechts 8 die vandaag de dag eigenlijk als vanzelfsprekend zijn. Een website goed inrichten kan met handige hulpmiddelen. Een goed hulpmiddel is Se ranking.

 

Wat zijn zoekwoorden?

Een zoekwoord is een woord waarmee jij wilt dat jouw website scoort in een zoekmachine. Dit woord (of woorden) toetst een gebruiker in op Google. Vervolgens ziet de gebruiker in de zoekmachine de belangrijkste pagina’s die deze gebruiker “waarschijnlijk” relevant is.

 

Op moment dat een website ingericht wordt is het verstandig om een structuur in de website aan te brengen, zodat per pagina bepaald gaat worden op welke zoekwoord een pagina in de zoekmachines moet scoren. Doe een onderzoek naar de zoekwoorden door vrienden of familie te vragen wat zij zouden intoetsen in een zoekmachine op moment dat ze jouw producten of diensten zoeken.

 

In het voorbeeld dat je onderaan deze pagina ziet, is gezocht met het zoekwoord “televisie discounter”. Deze twee zoekwoorden hebben totaal 80.900 resultaten opgeleverd. Je zult begrijpen dat het daarom ook lastig is om in de toppositie te belanden van een zoekmachine.

 

Je kunt toch het zoekwoord gaan gebruiker, zodat je op lange termijn kunt scoren met dit zoekwoord in een zoekmachine. Daarnaast kun je op zoek gaan naar zoekwoorden met minder concurrentie, zodat dit op kortere termijn makkelijker is om in de zoekmachine hoog te scoren.

 

Wat kun je doen om hoger te scoren?

Om zowel op een bepaald zoekwoord als hoger in de zoekmachine te belanden kan het helpen om linkjes te krijgen van andere websites. Op moment dat andere websites naar jouw website verwijzen, weet een zoekmachine dat jouw website belangrijk is. Een link op een andere website kan bijvoorbeeld op een partnerpagina of in een blog artikel. Artikelen plaatsen helpt de vindbaar van een website te verbeteren. Niet alleen een artikel plaatsen maar ook de hiervoor beschreven punten dragen bij aan de vindbaarheid van een website (test hoe jouw website scoort via Se ranking).

 

Verstoringen in de zoekmachine

Het is niet alleen mogelijk om organisch te scoren in een zoekmachine. Dit is de gratis methode en wordt ook wel omschreven als “search engine optimalisation”(SEO). Een belangrijke verstoring (zoals je ook hieronder ziet) is de “search advertising optimalisation” (SEA). Deze methode is een betaalde methode, zodat je bovenaan in de zoekmachine wordt getoond. Per zoekwoord is het verschillend wat de kosten zijn van het tonen in de zoekresultaten. Dit verschilt van enkele centen per klik tot aan enkele euro’s per klik. De kosten kunnen dus behoorlijk oplopen.